Social media και μαθήματα ηθικής συμπεριφοράς

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς στα social media, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των εγγεγραμμένων ενεργών χρηστών και ταυτόχρονα εξελίσσονται ραγδαία οι τρόποι χρήσης τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου όπου φάνηκαν ξεκάθαρα οι διάφορες εκφάνσεις επικοινωνίας καθώς και οι αντίστοιχες θετικές αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών.

Εν όψει των αγώνων, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προώθησε συστηματικά τη χρήση social media ανάμεσα στους 10,800 συμμετέχοντες αθλητές, ενθαρρύνοντάς τους να μοιραστούν το Ολυμπιακό πνεύμα με εκατομμύρια οπαδούς του αθλητισμού, που εκείνες τις μέρες ήταν συντονισμένοι στον παλμό της Ολυμπιάδας. Βέβαια, η Επιτροπή προνόησε και εκ των προτέρων δημιούργησε κανόνες ηθικής συμπεριφοράς, ώστε να κυλίσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το ρεύμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ανάμεσα σε χιλιάδες tweets, blogs και posts, δύο ήταν αυτά που έκαναν την διαφορά στην εορταστική ατμόσφαιρα και στιγμάτισαν την σταδιοδρομία δύο αθλητών που δεν τήρησαν τους κανόνες που επιτάσσουν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη όπως η Ολυμπιακή Επιτροπή τα ορίζει.

Η Ελληνίδα αθλήτρια Βούλα Παπαχρήστου αποκλείστηκε από τους αγώνες ως συνέπεια ενός ρατσιστικού σχόλιου της στο Twitter σχετικά με τους Αφρικανούς μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση της Επιτροπής έφερε κύμα αναστάτωσης στο Ελληνικό προσκήνιο καθώς και στο χώρο του διαδικτύου. Πολίτες, Έλληνες και μη χρησιμοποίησαν τις προσωπικές τους σελίδες για να δηλώσουν την συγκατάβαση ή αγανάκτηση τους προς την απόφαση.

Λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε το δεύτερο tweet που είχε τις αντίστοιχες επιπτώσεις για τον Ελβετό ποδοσφαιριστή Μίχελ Μοργκανέλλα. Ο αθλητής μετά την ήττα της ομάδας του από την Κορέα, προσέφυγε στην τεχνολογία για να εκφράσει τον θυμό του προς την αντίπαλη ομάδα κάνοντας με τη σειρά του ένα ρατσιστικό σχόλιο. Ο αθλητής όχι μόνο αποκλείστηκε από τους αγώνες αλλά και το Twitter διέγραψε την προσωπική του σελίδα.

Τα δύο παραδείγματα αποτελούν ακόμα μια ένδειξη της δυναμικής που εμπεριέχεται στα social media χάρη στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών μέσω του διαδικτύου. H χρήση των social media έχει αντίκτυπο στον ίδιο τον χρήστη (αποκλεισμός των δυο αθλητών), επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκει (πολίτες εξέφρασαν την θέση τους προς το θέμα σχηματίζοντας κοινωνικές ταυτότητες), την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας (πολιτικό κόστος ανάλογα με τη στάση της), αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη (στην προκειμένη τη διεθνή λόγω των Ολυμπιακών).

Το διαδίκτυο άλλαξε ριζικά το status quo της μονόδρομης ενημέρωσης και επικοινωνίας. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πλέον πράγματι μαζικά, αφού ο καθένας μπορεί να εκφράσει την γνώμη του και πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δεχτεί ανοιχτά αναγνώριση ή κριτική. Τα δυο περιστατικά αποτελούν εξαίρεση και πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού όπως η προώθηση του αθλητισμού, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος της Ολυμπιακής Επιτροπής, έχει θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα αφού επιτρέπει την συμβολή όλων.

Η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας που παραβιάζει ελευθερίες και δικαιώματα άλλων ατόμων οι ομάδων, όπως ο ρατσισμός, έχει τίμημα και αυτό είναι συχνά ακριβό. Χωρίς αμφιβολία οι δυο αθλητές πήραν ένα σκληρό μάθημα, δίδαξαν όμως στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι δυνατότητες του διαδικτύου εκτός από θετικές μπορεί να αποβούν μοιραίες ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει σύνεση. Η χρήση ή κατάχρηση της τεχνολογίας χαρακτηρίζει τη δύναμη στα χέρια των ανθρώπων και κατα συνέπεια καθορίζει το αποτέλεσμα αυξάνοντας ή περιορίζοντας τις προσωπικές ελευθερίες του χρήστη.

Τέλος, έξω από τη σφαίρα του διαδικτύου, η αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των δύο αθλητών δημιουργεί ερωτήματα στο πλαίσιο της ελευθερίας λόγου. Τελικά θα πρέπει κάποιος να κρίνεται για τις προσωπικές του επιλογές όταν αφορά στις επαγγελματικές υποθέσεις και το αντίστροφο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, αυξάνονται τα νομικά κενά βάσει των όποιων θα μπορούσαν να αποφευχθούν τέτοιου είδους γεγονότα.

What do you think? Share your ideas!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s