Εξιλαστήριο θύμα για άλλη μια φορά η Ελλάδα

Βοστόνη, 23 Οκτωβρίου 2012. Το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τηλεοπτικών αναμετρήσεων για τους προεδρικούς υποψηφίους Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ εν όψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι επιδόθηκαν σε μια ξέφρενη ανταλλαγή επιχειρημάτων με θέμα αυτή τη φορά την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η απουσία ερωτήσεων με θέμα την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης καθώς και η μνεία της Ελλάδας από τον Ρόμνει ώς παράδειγμα προς αποφυγή στο κλείσιμο της τηλεμαχίας. Οι αντιδράσεις και η αγανάκτηση της ομογένειας αλλά και των υπόλοιπων Αμερικανών κατέκλυσε το Τουίτερ λίγο μετά τις 10.30μμ. Πολλοί το διακωμώδησαν με χιουμοριστικό τρόπο, άλλοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και άλλοι απλά αναμετέδωσαν το γεγονός. Ανεξάρτητα από το ύφος και τη γλώσσα, το διαδίκτυο προδίδει αρνητική προδιάθεση προς τη στάση του προεδρικού υποψηφίου, αφού δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την λεπτότητα του ζητήματος όπως εύλογα θα περίμενε κανείς από έναν εν δυνάμει Πρόεδρο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πολλάκις ο Ρόμνει χρησιμοποιεί την Ελλάδα σε ομιλίες και αναρωτιέμαι αν στερείται άλλων παραδειγμάτων ή αν και αυτός επηρεάστηκε από την προπαγάνδα των διεθνών ΜΜΕ που μάλλον στόχο έχουν να στρέψουν την προσοχή στις αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Έτσι διαστρεβλώνεται η έννοια της φτώχειας και της οικονομικής εξαθλίωσης βαφτίζοντας την Ελλάδα υπεύθυνη για όλα και αφήνοντας στην άκρη όλα τα άλλα παγκόσμια προβλήματα, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Λίγες μέρες πριν ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης δημοσίευσε άρθρο μέσω του CNN στο οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την επάυριο των Αμερικανικών εκλογώναν σε σχέση με τις προσδοκίες της χώρας από την νέα κυβέρνηση ενώ αναφέρει ότι μετά την οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, μειώθηκαν τα αντι-αμερικανικά συναισθήματα στο σώμα των Ελλήνων. Αναρωτιέμαι αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει αν πολιτικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ εκφέρονται κατ’ επανάλληψη ανοιχτά κατά της Ελλάδος . Θα περίμενε κανείς ότι η υψηλή διπλωματία είναι τουλάχιστον πιο διπλωματική.

Πέτρα του σκανδάλου, θύμα πολιτικού διασυρμού ή βανδαλισμού των ΜΜΕ η Ελλάδα? Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η στάση του Ρόμνεϊ προς την Ευρώπη κρίνεται και η δημοτικότητα του υποψηφίου θα κριθεί στις κάλπες. Αναμένεται ότι μεταξύ πολιτικών πεποιθήσεων και εθνικού φρονήματος θα υπερισχύσει η εθνική ταυτότητα των  Ελλήνων ομογενών των ΗΠΑ, όπως φαίνεται από την επιστολή του Κρις Σπύρου προς τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, με την οποία ζητά από τον Ρόμνει να σταματήσει επιτέλους να χλευάζει την χώρα.

Αμήν.

* This article was published on October 23, 2012 on the Hellenic-American news portal Palmografos.com and can be accessed here.

What do you think? Share your ideas!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s